Maraş Sumak Ekşi Akıtının Kahramanmaraş Yöresel Mutfağında Kullanımı ve Yeni Kullanım Alanı Üzerine Deneysel Araştırma

Proje NoKÜN.2022-TEZ-002 
Projenin AdıMaraş Sumak Ekşi Akıtının Kahramanmaraş Yöresel Mutfağında Kullanımı ve Yeni Kullanım Alanı Üzerine Deneysel Araştırma
Proje YürütücüsüDr. Öğr. Üyesi Mine Erdem Büyükkiraz 
AraştırmacılarAli Aldıoğlu
Proje TürüLisansüstü Tez Projesi (TEZ)
Ait Olduğu BirimLisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü 
Süresi (Ay)12 Ay
Proje ÖzetiTürk mutfağı, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklar olarak iki şekilde gelişmiştir. Geleneksel Türk mutfağı Selçuklu ve Osmanlı başkentleri mutfak kültürleri, nüfusu kalabalık şehirlerde gelişen mutfak kültürü ve saray mutfak kültürü olarak bilinmektedir. Yöresel mutfaklar ise bölgelere özgü hatta şehirlerin kendi kültürlerine özgü gelişen mutfak kültürleridir. Baharat kullanımı Türk mutfağında bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Ülkenin batısında baharat çok fazla kullanılmazken batıdan doğuya doğru ilerledikçe baharat kullanımı artmaktadır. Sumak bitkisi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel yemeklerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Sumak batıda yemeklerde baharat şeklinde kullanılırken bu bölgelerde ise sumak meyvesi suyun içerisinde bekletilerek elde edilen sıvı tüketilmektedir. Kahramanmaraş ilinde ise suyun içerisinde bekletilen sumak ekşisi güneşte şurup kıvamına gelene kadar bekletilerek akıt haline dönüşür. Sumak ekşi akıtı Kahramanmaraş mutfağında çorbalarda, dolmalarda, etli ve sebzeli yemeklerde, turşularda, bulgurlu köfte yemeklerinde ve salatalarda lezzet vermesi amacıyla ilave edilmektedir. Coğrafi işaretli sumak ekşi akıtının Kahramanmaraş mutfağında kullanımı hakkında bilinirliği, sumak ekşi akıtı ve sumak ekşili yemeklerin kayıt altına alınmasını sağlayarak Türk mutfağına ve literature katkı sağlaması hedeflenmektedir. Ayrıca sumak ekşisinin farklı yemek grubunda kullanım potansiyelini ölçmek için dondurma ve sorbe yapımı amaçlanmaktadır.
Scroll to Top