| Proje No | KÜN.2023-BAGP-020 |
| Projenin Adı | Streptozotosin İndüklü Alzheimer Modelinde Arı Ekmeğinin Hepatik Glukoz Metabolizması Üzerine Terapötik Etkisi |
| Proje Yürütücüsü | Dr. Öğr. Üyesi Ebru Afşar |
| Araştırmacılar | Öğr. Gör. Dr. Deniz Kantar Gül, Arş. Gör. Dr. Alev Duygu Kuzzu |
| Proje Türü | Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP) |
| Ait Olduğu Birim | Diş Hekimliği Fakültesi |
| Süresi (Ay) | 13 Ay |
| Proje Özeti | Asperga, ambrosia veya perga olarak bilinen arı ekmeği, glukoz regülasyonu üzerindeki iyileştirici ve hepatoprotektif etkileri gösterilmiş sağlık odaklı yeni bir üründür. Arı ekmeğinin, karaciğer 5-HT-5HT2BR-FGF2 I yolu üzerinde düzenleyici bir etkisinin olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle çalışmamızda; streptozotosin (STZ) indüklü erken AH sıçan modelinde hepatik 5-HT-5HT2B R-FGF2 I yolundaki değisimin periferal glukoz metabolizması üzerindeki etkisinin detaylı bir sekilde incelenmesi amaclanmıstır. Ayrıca. arı ekmeği terapötik ajanının periferal glukoz metabolizması üzerindeki etkisinin belirlenmesi hedeflenmiştir. |