Kapadokya Slow Food Yeryüzü Pazarı Projesi

Proje NoKÜN.2025-BAGP-020
Projenin AdıKapadokya Slow Food Yeryüzü Pazarı Projesi
Proje YürütücüsüDr. Öğr. Üyesi Mine Erdem Büyükkiraz
AraştırmacılarDr. Öğr. Üyesi Selda Öztürk
Dr. Öğr. Üyesi Aygül Akkuş
Öğr. Gör. Melih İçigen
Öğr. Gör. Enes Gündoğdu
Arş. Gör. Burcu Sarı Gençağ
Arş. Gör. Yunus Emre Karaman
Arzum Karabıyık
Proje TürüTopluma Katkı Projesi
Ait Olduğu BirimUygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Süresi (Ay)18 Ay
Proje ÖzetiKapadokya Slow Food Yeryüzü Pazarı Projesi Nevşehir ili genelinde iyi, temiz ve adil üretim prensipleri doğrultusunda yerel tarımsal üreticisi kadınların ekonomik hayata entegrasyonunu sağlamayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında kadın üreticilerin ürünlerini maddi değerinde ve doğrudan tüketiciye satmalarına olanak tanıyan bir yerel üretici pazarı kurulacaktır.
Bu pazar yerel ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına sahip 40 kadın üreticinin doğrudan satış yapmasına imkân tanıyacak ve hane halkı gelirlerini artıracaktır. Aynı zamanda Kapadokya Slow Food Yeryüzü Pazarı sadece ticari bir alan değil eğitim, atölye ve sosyal etkinliklerin gerçekleştirileceği bir sosyal mekân olarak da işlev görecektir.
Proje kapsamında 32 eğitim ve atölye düzenlenecek olup 640 çiftçi ve zanaatkârın katılımı hedeflenmektedir. Bu etkinlikler üreticilere yerel, sürdürülebilir ve doğal üretim konusunda bilgi kazandırarak, üretim kapasitelerinin artırılmasını sağlayacaktır. Böylece, ürünlerin kalitesi ve pazar değeri yükseltilecektir.
Kapadokya Slow Food Yeryüzü Pazarı bölgedeki kadınların ve gençlerin istihdamını artırarak, toplumsal eşitsizliklerin azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca iyi, temiz ve adil gıdaya erişimi kolaylaştırarak, yerel halkın yaşam kalitesini yükseltmesi hedeflenmektedir.
Proje, iki işletme ile alım garantisi sağlanarak başlamış olup, tanıtım faaliyetleri ile bölgedeki restoran ve otellerin ilgisini çekerek bu sayının artırılması planlanmaktadır. Nevşehir Rehberler Odası pazarı bölgedeki turist rehberlerine duyurarak, turist ziyaret sayısının artırılmasına destek olacaktır.
Kapadokya Slow Food Yeryüzü Pazarı’nın kurulacağı alan Uçhisar Kadıneli Kalkınma Derneği tarafından işletilen Kadıneli Restoran’ın bir bölümü olarak belirlenmiştir. 350 m² avluda pazar alanı, 50 m² kapalı alanda ise eğitim ve atölyeler gerçekleştirilecektir.
Proje, bölgedeki kırsal ekonomiyi desteklemenin yanı sıra çevresel sürdürülebilirliği de teşvik etmektedir. Çevre dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, kimyasal kullanımının azaltılması, doğal üretim metotlarının teşvik edilmesi gibi hedefleri de içermektedir.
Bu projeyle birlikte kadın üreticilerin ekonomik özgürlüğü artırılacak, kırsal alandaki gelir seviyesi yükselecek ve Kapadokya’nın turistik potansiyeli ile yerel üretimin birleştiği sürdürülebilir bir model oluşturulacaktır.
Scroll to Top