Streptozotosin İndüklü Alzheimer Modelinde Arı Ekmeğinin Hepatik Glukoz Metabolizması Üzerine Terapötik Etkisi

Proje NoKÜN.2023-BAGP-020
Projenin AdıStreptozotosin İndüklü Alzheimer Modelinde Arı Ekmeğinin Hepatik Glukoz Metabolizması Üzerine Terapötik Etkisi
Proje YürütücüsüDr. Öğr. Üyesi Ebru Afşar
AraştırmacılarÖğr. Gör. Dr. Deniz Kantar Gül, Arş. Gör. Dr. Alev Duygu Kuzzu
Proje TürüBilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP)
Ait Olduğu BirimDiş Hekimliği Fakültesi
Süresi (Ay)13 Ay
Proje ÖzetiAsperga, ambrosia veya perga olarak bilinen arı ekmeği, glukoz regülasyonu üzerindeki iyileştirici ve hepatoprotektif etkileri gösterilmiş sağlık odaklı yeni bir üründür. Arı ekmeğinin, karaciğer 5-HT-5HT2BR-FGF2 I yolu üzerinde düzenleyici bir etkisinin olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle çalışmamızda; streptozotosin (STZ) indüklü erken AH sıçan modelinde hepatik 5-HT-5HT2B R-FGF2 I yolundaki değisimin periferal glukoz metabolizması üzerindeki etkisinin detaylı bir sekilde incelenmesi amaclanmıstır. Ayrıca. arı ekmeği terapötik ajanının periferal glukoz metabolizması üzerindeki etkisinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Scroll to Top